Кои са Четирите Кардинални Добродетели в Стоицизма

Стоицизмът като философия се ръководи от четири кардинални (основни) добродетели – мъдрост, смелост, умереност и справедливост.

Това са принципите, които учениците на Стоицизма трябва да се стремят да практикуват, ако искат да придобият характера на един Стоик.

Смята се, че добродетелите произлизат от учението на гръцкия философ Платон, който дефинира същите четири принципа в своята книга “Републиката (Книга IV, 426–435).”

Четирите Кардинални Добродетели в Стоицизма

Мъдрост

(Greek: φρόνησις “phronesis” Latin: prudentia)

Мъдростта е способността, която сама по себе си е източник за човешкото щастие; знанието за това какво е добро и лошо; знанието, за това кое ни носи щастие; състоянието на готовност, спрямо което преценяваме какво трябва да се прави и какво не трябва да се прави.

Кураж

(Greek: ανδρεία “andreia”, Latin: fortitudo)

Куражът е състоянието на душата, в което тя не се вълнува от страха; самоконтрол на душата спрямо това, кое е страшно и ужасно; смелост да се подчини на мъдростта; да бъдеш безстрашен пред лицето на смъртта; състоянието, което стои на стража за правилното мислене в опасни ситуации; сила на духа спрямо добродетелта.

Умереност

(Greek: σωφροσύνη “sophrosyne”, Latin: temperantia)

Умереност на душата по отношение на желанията и удоволствията, които обикновено се случват в нея; хармония и добра дисциплина в душата по отношение на нормалните удоволствия и болка; мир на душата по отношение на на това да бъдем управлявани и да управляваме; лична независимост; добра дисциплина в душата; рационално съгласие на душата относно това, което е достойно за възхищние и кое за презрение; състоянието, в което избираме и сме предпазливи относно това, какво трябва.

Справедливост

(Greek: δικαιοσύνη “dikaiosyne”, Latin: iustitia)

Справедливостта е единодушието на душата със себе си и добрата дисциплина на отделните части на душата спрямо една на друга; състоянието, в което избираме това, което смятаме за справедливо; състоянието, което раздава на всеки човек според заслуженото му, социално равенство; състояние на спазване на законите.

Автор

SlowLife

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}