Какво е Бавен Живот (Slow Living)

В началото на двадесетте си години вярвах, че да бъда заета е действие, което демонстрира колко много съм ангажирана в живота си.

Вярвах, че да бъда заета е най-добрият начин да запълня всяка минута от живота си.

В един много отличителен момент от живота ми съзнателно се насочих към минимализма.

В този период разбрах, че да бъдеш непрестанно зает няма нищо общо с щастливия и пълноценен живот.

Бръкнах на дълбоко сърцето си и открих красотата да живееш живот воден от от един по-различен ритъм.

В крайна сметка открих една цяла общност, която води един по-бавен живот (Slow Living).

Това беше точно около 26-ия ми рожден ден.

Това беше ключов период в живота ми, защото бавният начин на живот напълно промени възприятието ми за време, продуктивна работа, качествено приготвена храна и ефективни тренировки.

Бавният живот не означава да живеем като охлюви, а да правим всичко с правилната скорост – бързо, бавно или каквото и да е темпото, което осигурява най-добрите резултати за нас.

Години по-късно, днес, бавният живот е моят опит да не бягам от естествения ритъм на моя живот.

След 30-ия си рожден ден напуснах тогавшната ми работа.

Имах страхотен път и кариера в сферата на технологичните стартъпи, но беше време да поема по друг път.

Напуснах работа, за да работя върху собствени проекти и станах соло-предприемач (solopreneur).

Като соло-предприемач трябваше да се справя с огромно количество работа.

Но както Лао Дзъ казва, за всичко в живота:

“има време за да напредваш, време за да изоставаш; време да бъдеш в движение, време за покой; време да бъдеш енергичен, време да бъдеш изтощен; време да бъдеш в безопасност, време да бъдеш в опасност.”

Оригинален текст: “there is a time for being ahead, a time for being behind; a time for being in motion, a time for being at rest; a time for being vigorous, a time for being exhausted; a time for being safe, a time for being in danger.”

Благодарение на всички тези години на бавно преминаване от това да съм непрестанно заета към това да забавя живота, този начин на живот ме подготви за всички препятствия и трудни моменти, които имах като соло-предприемач.

Тази публикация обяснява как–вие–соло-предприемачите, гранде-предприемачите, спортистите, заетите родители или hustlers, можете да преминете от бърз и натоварен живот към по-бавен и здравословен живот, който да изживеете сега–в настоящия момент.

Никога, никога не забравяйте, че този живот предлага много различни възможности и единствено от вас зависи да направите избора за един добре изживян живот.

И всички ние имаме само по един живот, така че направете по-добрия избор днес.

Какво е Бавен Живот?

Бавният живот е начин на мислене, при който активно избирате да създадете живота, който искате, вместо пасивно да консумирате живота, който ни учат от ранна възраст, че трябва да имаме.

Бавният живот не означава да губите време, като вървите бавно; а да печелите време, като правите нещата, които са най-важни за вас. Бавният живот е изкуството да живееш добре.

В един забързан свят сме склонни да водим един повърхностен начин на живота, но когато забавим темпото, започваме да бъдем по-дълбоко ангажирани с това, което правим.

Освен това трябва да се изправим срещу това, което се случва вътре във нас – затова и вярвам, че ни е толкова трудно съзнателно да забавим живота.

За повечето хора е страшно да останат сами в петък вечер и да слушат мислите и ударите на сърцата си.

В резултат на това скоростта с която живеем се превръща във форма на отричане – начин да се измъкнем от по-сериозни проблеми.

Вместо да се фокусираме върху това кои сме, ние се превръщаме в повърхностни експерти на списъци със задачи.

Какво НЕ Е Бавният Живот?

Често срещано погрешно схващане за бавния живот е, че трябва да правим всичко бавно. В действителност да забавим живота означава да изключим нашето постоянно състояние на автопилот.

В резултат на това разполагаме с необходимото пространство да приоритизираме това, което е от съществено значение за нас сега, и да разпределим подходящо време за всяка задача или дейност.

Не е нужно да се местите във вила в средата на планините на Нова Скотия и да започнете да консервирате храната си, за да практикувате бавен живот.

Бавният начин на живот има предимството да бъде лесно прилаган навсякъде от всеки.

Практикуването на бавен живот може да внесе повече смисъл в живота ви, независимо дали сте предприемач, родител, който по цял ден е вкъщи, мениджър, професионален спортист или нещо по средата.

Нека да разясня най-често срещаните погрешни схващания за бавния живот.

 • Да живеем бавно не означава да сме мързеливи. Бавният живот означава да правим и създаваме най-важните за нас неща, без да бързаме в живота.
 • Практикуването на бавен живот не означава, че не можем да бъдем успешни или продуктивни. Говорим за това ние сами да изберем какво за нас означава успех и съответно да приоритизираме тези неща, които са най-важни за нас. Да се научим да казваме по-често НЕ, отколкото да казваме ДА на всичко.
 • Бавният живот не означава, че трябва да се откажем от технологиите. Целта е да се научим как технологиите могат да ни служат по-добре, отколкото да ни разсейват и крадат така безсрамно от времето. Бавният живот ни кара да се замислим по-дълбоко върху начина, по който изпозлвавме технологиите.
 • Бавният начин на живот не се ограничава само до тези хора, които живеят в селата и провинцията. Бавният начин на живот може да бъде прилаган от всеки, независимо дали живее в голям град или в тихо малко селце.
 • И накрая, бавният живот не е вълшебното хапче, което ще реши проблема на бързия живот. Това е промяна в начина ни на мислене, което отнема време и ще се развива непрекъснато с промяната на нашите приоритети.

История на Движението за Бавен Живот

Движението за по-бавен живот (The Slow Movement) е глобална тенденция, започнала в Италия през 70-те години на миналия век.

Идеята зад движението е да се създаде начин на живот, който е по-малко стресиращ и по-пълноценен, където хората могат да живеят със собствено темпо.

Движението за по-бавен живот в Италия започва с едно събитие – откриването на McDonald’s в сърцето на Рим.

Като отговор на това събитие група активисти, водени от Карло Петрини, създават движението Slow Food (Бавно Хранене), насочено към запазване на регионалните традиции в храненето.

През 2004 г. Карл Оноре (Carl Honoré) публикува книгата си „In Praise of Slowness“ (Забави темпото), която книга се превръща в една от най-важните за утвърждаване на идеята за бавен живот в модерния свят.

18 години по-късно бавните тренировки (slow fitness), бавното хранене (slow food), бавната работа (slow working), бавното пътуване (slow travel) и бавната мода (slow fashion) са развиващи се концепции за по-добър начини на живот.

Все по-често хората осъзнават, че по-бързото не винаги е по-добро.

10 Предимства от Това да Живеем По-Бавен и Простичък Живот

Избрах най-важните ползи, които можем да изпитаме, когато се откажем от забързания живот и се опитаме да живеем по-бавно.

 1. Спестяваме повече пари
 2. Започваме да мислим по-креативно
 3. Изпитваме по-дълбоки преживявания
 4. Вземаме по-добри решения
 5. Имаме повече време за хобита и собствени проекти
 6. Подобряваме здравето си
 7. Тренираме повече
 8. Намаляваме въздействието си върху околната среда
 9. Намираме удовлетворение и смисъл в малките неща от живота
 10. Изпитваме по-малко стрес и тревожност

1. Спестяваме повече пари

Вместо да харчим пари за нови дрехи и обувки, може първо да посетим множеството от магазини за втора употреба.

Често купувам дрехите си за фитнес от местните магазини за втора употреба. Обикновено струват много малка част от цената, която бих дала ако ги купя нови. 

Вместо да бързате да купите най-новия модел компютър, защото смятате, че с нов компютър ще свършите повече работа и то по-бързо, спестете тези пари, за да имате възможност да работите върху някоя от своите мечти.

Можете да напуснете работата си и да създадете своя компания, да подсигурите средствата за образованието на децата си, да купите дом или да отидете на така мечтания от вас сабатикал (отпуската на живота ви).

Освен директното спестяване на пари, бавният живот може да ни помогне да водим по-здравословен начин на живот, което е друг начин за спестяване на пари.

В резултат на това здравето ни се подобрява, страдаме от по-малко болести и изпитваме по-малко стрес.

2. Започваме да мислим по-креативно

Въпреки илюзията, че мултитаскинга ни прави по-продуктивни, тя често прави точно обратното.

Тази искуствена заетост на мултитаскинг всъщност ни разсейва от това да работим фокусирано върху задачите, които биха имали най-голямо въздействие върху нашия живот.

Умственият хаос е симптом на съвременния ни начин на живот и може да ни задуши.

Когато забавим темпото, можем да се концентрираме върху дадена задача по-ефективно и да постигнем по-добри резултати за по-кратко време.

По същия начин, според психолозите, стресът убива креативността. Когато сме разсеяни и винаги сме в позиция на “готовност” за нещо, е трудно да бъдем креативни.

Сега разбирате защо повечето художници живеят бавен живот.

3. Изпитваме по-дълбоки преживявания

Бавният начин на живот може да ни даде по-голямо усещане за удоволствие и като цяло да ценим живота повече.

По-лесно е да намерим радост и удовлетворение в настоящето, когато имаме време и пространство да обърнем внимание на това, което правим.

В резултат на това ще имаме по-богати преживявания и по-дълбоки взаимоотношения.

4. Вземаме по-добри решения

Вземането на по-добри решения е друго предимство на бавния живот.

Когато имаме време да реагираме съзнателно на дадена ситуация, вместо импулсивно да преминем към следващото действие, ние обмисляме по-внимателно крайния избор, който трябва да направим.

По този начин можем да вземем решения, които по-цялостно да съответстват на нашите ценности.

5. Имаме повече време за хобита и собствени проекти

Има едно нещо в живота, от което не можем да получим в повече – времето.

Животът ни се изплъзва твърде бързо, когато сме натъпкали ограниченото си време с твърде много дейности.

Когато не виждаме свободно време в графика си е трудно да бъдем креативни и постоянни.

Трябва да създаваме повече пространство за нещата, които са най-важни за нас – странични проекти, създаване на наша компания, създаване на щастливо семейство или поддържане на стабилни връзки с приятели и партньори.

Бавният живот не означава да губим време, като правим всичко бавно; а да спечелим време, като правим нещата, които са най-важни за нас.

Забавете живота малко повече и може би ще намерите това време.

6. Подобряваме здравето си

Бавният и прост живот намалява стреса и безпокойството, защото най-накрая можем да се съсредоточим върху това, което е важно за нас.

Хората, които страдат от проблеми свързано с психичното здраве, могат да подобрят здравето си като забавят темпото на своя живот.

Натегнатите мускули, главоболието, болките и стомашно-чревните симптоми могат да изчезнат, когато стресът в живота ни значително намали.

Когато преминем към по-бавния ритъм на живот, осъзнаваме колко жизненоважно е времето, което прекарваме в покой, без да правим нищо натоварващо мозъка ни.

Бавният живот е начин за предотвратяване на така наречения бърнаут (burnout), както и на хронични здравословни проблеми като високо кръвно налягане. 

Отделянето на време, за да се насладим на храната, е един от начините да практикувате внимателно хранене (mindful eating).

Отделянето на достатъчно време за хранене може да подобри самото изживяване на хранене и да предотврати преяждането.

Движението за бавна храна (slow food) се застъпва за това да намалим употребата на преработени храни.

По този начин се връщаме към по-опростено хранене, което е и естесвено за човешкия организъм.

А пък любителите готвачи ще имат повече време за готвене и приготвяне на домашна храна за семейството, приятелите и тях самите.

7. Тренираме повече

Ще спортуваме много повече, ако ходим пеша или караме колело до работа, магазина или дори около блока, вместо да шофираме. 

Желанието ни да се движим обикновено се увеличава пропорционално когато се чувстваме по-здрави и жизнени. 

Например, реших да подаря моята колата на баща ми и сега живея в града без кола.

Това означава, че естествено (или вследствие, че нямам кола) ми се налага да ходя пеша и да карам колело много повече.

Нужно ли е винаги и навсякъде да се ходи с кола? Лично за мен отговорът поради много причини е НЕ.

8. Намаляваме нашето негативно въздействие върху околната среда

Забавянето на темпото и съзнателния живот са неразделна част от природосъобразния начин на живот.

Когато сме по-внимателни към потреблението на ресурси и нашето въздействие върху околната среда може да ни помогне да живеем по-устойчиво. 

Като забавим темпото, ние осъзнаваме по-добре отрицателното въздействие на нашия забързан начин на живот върху околната среда.

Това може да ни помогне да правим по-съзнателни избори и да доведе до дългосрочна устойчивост. Бавният начин на живот върви ръка за ръка с екосъобразния начин на живот.

Той ни насърчава да вземаме разумни решения, да даваме приоритет на грижата за себе си и да се наслаждаваме на живота без бързане.

Като отделяме време да развиваме връзката си с природата, можем да осъзнаем по-добре ролята си за нейното опазване. 

9. Намираме удовлетворение и цел в живота

Създаването на пространство за нещата, които имат най-голямо значение за нас, е съществена част от култивирането на смислен начин на живот, а един от най-добрите начини за това е да отделяме време за всичко онова, което е най-важно за нас в този момент. 

Вместо да се стремим към привидно неуловимия “баланс между работата и личнен живот,” по-добре е да се съсредоточим върху намирането на свой собствен ритъм на живот. 

Какво имам предвид под “собствен ритъм на живот?”

Ами простичко е. В живота по-рядко има баланс и по-често има ритъм, който ритъм успява да балансира всичко в природата. Така както сезоните се сменят през определено време – това е ритъм.

Сега, представете си ако природата се опитваше да балансира всички сезони всеки ден – щяхме да имаме всеки ден по точно 6 часа от всеки сезон – 6 часа слънце, 6 часа сняг, 6 часа дъжд и 6 часа пролетно прохладно време.

Доста пресилено, а?

Така е и в живота – има дни в които имаме енергията и фокусът да работим повече часове, съответно няма нищо лошо да го напрвим щом така го чувстваме.

Има пък други дни в които успяваме да поработим доста по-малко време, което отново е съвсем нормално.

Но в края на месеца, когато теглите чертата, по-вероятно е всичко да сте свършили, да сте си отпочинали и да сте имали достатъчно време за нещата, които са важни за вас (не само работата, разбира се).

Иначе, ако се опитвахме да балансираме всичко всеки ден – да режем от продуктивността си в дни, в които това ни е естествено, за да ги прехвърлим тези часове, във други дни, в които фокусът ни е замъглен просто няма да доведе до баланс.

Наслаждавяйте се на дните такива, каквито са, без да се опитвате да ги балансирате насила.

10. Живеем с по-малко тревожност и стрес

Когато работим на бързи обороти и се опитваме да свършим всяка задача една след друга, може да се почувстваме претоварени и тревожни, вместо да бъдем по-продуктивни. 

Забавянето на темпото може да ни помогне да намалим цялостно тревожността в живота ни.

Когато отделяме достатъчно време да осмислим всяка задача с нормално темпо, умът ни става по-ясен и може да се фокусира по-добре върху следващата задачка.

Да живеем “в момента” ни позволява да се съсредоточим повече върху това, което е важно и да не се стресираме за неща, върху които нямаме контрол и не знаем дали изобщо ще се случат.

Първите 10 Стъпки към По-Бавен Живот

Няма универсално решение, което лесно да се приложи от всеки човек, когато започнат с преминаването към по-бавен живот.

Но всички имаме общи области в живота и можем да започнем с тях.

 1. Дарете, подарете, или рециклирайте ненужните неща и разчистете
 2. Научете се да казвате НЕ
 3. Изградете малки ритуали в ежедневието си
 4. Прекарвайте повече време сами
 5. Изградете връзка с природата
 6. Спрете да носите ръчен часовник
 7. Забавете пътуването си до работното място
 8. Гответе у дома
 9. Тренирайте у дома
 10. Изключете се от дигиталния свят

1. Дарете, подарете, или рециклирайте ненужните неща и разчистете

Първата стъпка в прехода към бавния начин на живот е да съберете всички ваши вещи и да решите, кои вещи може да дарите, подарите, или рециклирате (изхвърлите).

Този процес може да бъде предизвикателство, но е от съществено значение за създаването на пространство, в което можете да се съсредоточите върху нещата, които имат най-голямо значение.

Уверете се, че сте опростили пространството си, като се освободите от нещата, които вече не са ви необходими.

Даряването на предмети на нуждаещи се, подаряването на предмети на приятели и роднини и изхвърлянето на предмети, които са повредени (и не могат да бъдат поправени), могат да ви помогнат да се приближите към по-минималистичен начин на живот.

Тази първоначална стъпка може да помогне за създаването на яснота и фокус и да осигури основа за по-прост и по-смислен живот.

2. Научете се да казвате НЕ

Ако има един извод, който трябва да запомните от тази статия, това е, че да се научите да казвате НЕ е вашият лотариен билет за вътрешна утопия.

Често можем да се чувстваме задължени да се съгласяваме с всички желания и изисквания, които ни се отправят.

Колкото повече обаче казваме “да” на другите, толкова по-вероятно е да изпитваме чувство на празнота, стрес и неудовлетвореност.

Приемането на по-бавен ритъм на живот включва съзнателно решение да се ангажираме само с дейности, които са най-значими за нас, както и активно да казваме НЕ на всички възможности, които не съответстват на нашите цели и ценности.

Разберете, че в моментва, в който кажете “ДА” на дадена задача, едновременно с това казвате “НЕ” на други възможности, които бихте могли да използвате за осъществяване на своите цели и мечтите.

Да се научите да казвате “не” е ключов елемент на успешния бавен живот. Може да е трудно да кажете “не” на себе си и на другите, когато сте свикнали да казвате “да” на всичко.

Да казвате “не” често изглежда като риск, но това е от съществено значение за поддържането на балансиран и здравословен начин на живот, който ви позволява да давате приоритет на дейностите и проектите, които са най-важни за вас.

Когато се научите да казвате “не” ефективно, ставате по-добри в поставянето на граници и приоритизирането на нещата, които наистина искате да правите.

Когато знаете как да казвате “не” и да го мислите сериозно, ще бъдете по-добре подготвени за прехода към бавен живот.

3. Изградете малки ритуали в ежедневието си

Създаването на ритуали може да бъде полезен начин да забавите темпото и да се уверите, че живеете пълноценно.

Включването на ритуали в деня ви може да ви помогне да управлявате времето си, да присъствате и да се уверите, че се грижите за себе си.

Например, помислете дали да не превърнете в свой приоритет медитацията сутрин, да се насладите на чаша чай или кафе следобед и да отделите време за четене или писане на дневник преди лягане.

Няколко редовни дейности, които ви доставят удоволствие, могат да ви помогнат да се съсредоточите и да придадат на деня ви структура.

4. Прекарвайте повече време сами

Една от най-важните стъпки в прехода към бавен живот е да се научите да прекарвате повече време сами.

Това може да се окаже трудна задача, особено ако сте свикнали да сте постоянно заобиколени от приятели, семейство и колеги.

Това обаче е необходима стъпка към по-балансиран живот и самоосъзнаване.

Времето, прекарано насаме, помага да прочистите главата си, да намалите стреса и да подобрите психическото и емоционалното си състояние.

Прекарването на време насаме ви позволява да възстановите връзката със себе си, като ви помага да придобиете яснота за това какво е наистина важно в живота.

Освен това то ви позволява да практикувате осъзнатост, грижа за себе си и да откриете вътрешния си глас.

Ето защо, ако обмисляте да преминете към бавен начин на живот, е важно да започнете да прекарвате повече време със себе си.

5. Изградете връзка с природата

Един от най-важните аспекти на бавния начин на живот е връзката с природата.

Независимо дали става въпрос за градинарство, разходки или просто наблюдение на света около нас, излизането навън и общуването с природата може да донесе много психологически и физически ползи.

То може да помогне за намаляване на стреса и тревожността, за подобряване на концентрацията и за повишаване на общите нива на енергия. 

Природата се движи със спокойно темпо – от цъфтящата растителност до разнообразната дива природа и спокойните водни басейни.

Забавянето е начинът на природата да се подготви за бъдещето, без да бърза в настоящето.

6. Спрете да носите ръчен часовник

Идеята на бавния живот е да бъдем по-внимателни и да присъстваме в момента. В този смисъл може да е полезно да се премахнат всички пречки, които могат да попречат на това.

За някои хора ръчният часовник може да бъде основен източник на разсейване, като винаги ги подтиква да се движат по-бързо и ги стресира, докато се опитват да управляват времето си.

Помислете дали да не се отървете от ръчния си часовник, за да премахнете този стрес и да си позволите да не бързате с нищо, което правите.

Това ще ви помогне да бъдете по-внимателни и живеещи в момента и ще улесни прехода към по-бавното темпо на бавния живот.

Преди много години, аз имах огромна колекция от ръчни часовници. Всякакви цветове за всякакви поводи.

Осъзнах обаче, че докато вървя или пътувам в метрото, през 30 секудни поглеждах към часовника на ръката сякаш непрекъснато бързах за някъде.

Дори и да не бързах, аз се чувствах сякаш трябва да бързам и ми създаваше излишна тревожност.

Вече седем години не нося часовници и да ви кажа винаги съм стигала, там, където съм отивала.

7. Забавете пътуването си до работното място

Въпреки че не е възможно да премахнете изцяло пътуването до работа, има начини да го подобрите, така че да бъде по-продуктивно, спокойно и приятно, а вие да се чувствате заредени с енергия и подготвени за работния ден.

Помислете дали да не превърнете пътуването си до работното място в здравословна дейност. Можете ли да ходите пеша или с велосипед до работа?

Ако ползвате обществен транспорт, можете да слезнете няколко спирки по-рано и да извървите останалата част от пътя до работното си място пеша.

Това ще ви даде възможност да се раздвижите и да повишите нивата си на енергия.

Може да помислите дали не е по-добре да се преместите да живеете по-близо до работното място или да си намерите нова работа в близост до дома, тъй като ще ви позволи да ходите пеша или с велосипед до работа.

По-ранното тръгване за работа също може да направи пътуването ви по-малко стресиращо и по-спокойно.

Като си осигурите допълнително време, можете да избегнете чувството за бързане и да разполагате с повече гъвкавост в графика си.

Поемете дълбоко въздух, рефлектирайте върху живота си ако начина по който се предвижвате до работа ви позволява и се съсредоточете върху настоящето.

Ако правите това по време на пътуването си всеки ден, това може да ви помогне да се научите да забавяте темпото и да намалите стреса.

8. Гответе у дома

Бавният начин на живот е естественото продължение на движението за бавно хранене. Един от най-добрите и естествени начини да забавите живота е да останете вкъщи и да готвите у дома.

Приготвянето на собствена храна може да бъде чудесен начин да спестите пари и да се насладите на момента, готвейки заедно със семейството си.

Чувството на удовлетворение, което идва от приготвянето на нещо със собствените ви ръце, е несравнимо.

Освен това готвенето вкъщи ви позволява да контролирате съставките и да избирате по-здравословни варианти.

Опитайте се да купувате местни продукти и да гответе с пресни съставки, когато е възможно.

9. Тренирайте у дома

Тренировките у дома, вместо тренировките във фитнес, могат да бъде чудесен начин за практикуване на движението за бавен фитнес (slow fitness).

За тези, които са водили забързан начин на живот, преходът към по-бавен може да бъде предизвикателство.

Тренировките вкъщи премахват нуждата да намирате време и енергия, за да ходите във фитнеса.

Това също така ви позволява да спестите пари от членство във фитнес зала и други свързани с това разходи.

Тренировките вкъщи могат да бъдат начин за раздвижване на тялото с малко въздействие, а също така могат да ви помогнат да се справите със стреса и да останете здрави.

С подходящото оборудване можете дори да си направите домашна фитнес зала, която да ви осигури всички предимства на традиционната фитнес зала.

10. Изключете се от дигиталния свят

Отделете време, за да се изключите от всички дигитални устройства и дейности.

Наясно съм, че не можем просто да разбием компютрите си в земята и да изхвърлим телефоните си, но можем да ги затваряме от време на време.

Позволете си да се изключите от забързания дигитален начин на живот и да се насладите на малко време на спокойствие.

Това може да стане чрез дейности като медитация, четене или прекарване на качествено време със семейството и приятелите. 

Това ще ви помогне да намалите стреса и ще ви позволи да придобиете по-добра перспектива за живота, подготвяйки се да преминете към бавен начин на живот.

Защо Практикуването на Бавен Живот е Толкова Важно?

Възприемането на концепцията за бавен живот е от съществено значение, тъй като тя ни насърчава да се наслаждаваме на настоящия момент и да живеем живот, който не е насочен единствено към бъдещето.

Освен това тя насърчава съзнанието и благодарността за това, което имаме в настоящия момент.

Твърде често сме фиксирани върху постигането на бъдещите ни цели или мислим твърде често върху минали грешки, като забравяме да си починем и да се насладим на настоящето.

Бавният начин на живот ни насърчава да се съсредоточим върху това, което е тук и сега. 

А това, което е тук и сега е единственото истинксо нещо, което имаме.

Свързани статии, прочетете още:

Автор

SlowLife

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}